BUHAR TESİSATINDA; ATMOSFERE AÇIK KONDENS SİSTEMİNDE FLAŞ BUHARDAN ISI GERİ KAZANIM SİSTEMLERİ
TİP G-HWB-2P Kapasite ve Ana Ölçüler
Atmosfer açık kondends sistemini haiz buhar üretim tesislerinde kondens tankından atmosfere kaçan buhardan (şaş buhar) geri usu kazanımı; Buhar kazanımından belirli bir işletme basıncında üretilen buhar, kullanım yerinde gizli ısısını bırakarak işletme basıncında yoğuşur ve su halinde kondenstoptan geçerek; atmosfer (açık hava) ile irtibatlı kondens hattından kondens tankına gelir. Su kondens tanıkna dolarken şaş buhar, kondens tankının havalık borusundan kaçarak atmosfere gider. (Şekil 1) Kondenstopların hatalı seçilmesi veya arızalı olması halinde bu kaçarlar artar.
1000 kg/h ve daha büyük buhar üretim tesislerinde; atmosfere açık kondens tankından kaçan şaş buhardan faydalanarak ısı geri kazanımı yapar ve %5-15 yakıt tasarrufu sağlar.
Buhar kullanan birçok tesiste kazan dairesinin yan tarafından yükselen beyaz buhar bulutu bu olayın göstergesi olur ve sanki doğal bir olaymış gibi algılanır. Önlem alınmadığı takdirde üretilen buharın (dolayısıyla yakıtın) %10-15’i havaya gider.
Degazör’e taze buharı beslemeyip (gereksiz buhar tüketimini engeller), Flaş buhar tankından alınan şaş buharı degazör domuna besliyoruz.
ÇÖZÜM: EKO-FLAŞ BUHAR ÜNİTESİ (TİP G-FC)
Flash buhar-kondens suyu (yoğuşan su) karışımı kondens tankına gelmeden önce şaş buhar kondens suyundan “Flaş buhar ünitesi ile ayrıştırılarak tesiste kullanılabilme durumuna göre;
Flaş buhar sisteminde ısı geri kazanımı için yapılan yatırımın kendini amorti süresi; işletmenin kapasitesine, kazanın kapasitesine, kazanın kullanım süresine, kullanılan yakıta bağlı olarak 1,5 ile 3 ay arasındadır.